Nagrada Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga dr. sc. GORANU SUČIĆU

78d607068cd064420401737e12f83bae_XL

Dr.sc. Goran Sučić docent je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Prepoznat je kao dugogodišnji umjetnik, skladatelj, slikar, glazbeni pedagog, sveučilišni profesor, znanstvenik.

U 2013/14. godinu objavio je multimedijsko djelo Poli-Art, Glazbena vizualizacija – Likovna slušaonica, te 2015 dopunjeno i prošireno izdanje.

Poli-Art predstavlja iznimno glazbeno-likovno-pedagoško djelo i dobru podlogu mogućem (re)definiranju uloge, položaja i strukture nastave umjetničkih predmeta u odgoju i obrazovanju. Ovim projektom dr.sc. Goran Sučić u praksu stavlja ono o čemu promišlja u svojim mnogim znanstvenim radovima na temu budućnosti umjetnosti u obrazovanju.

Važno je naglasiti Sučićevo preplitanje različitih opažajnih registara koje nazivamo sinestezijom. Upravo, sinestezijska veza auditivnog  i vizualnog potaknula je autora da slušno diktira vidljivo, no u istome trenutku vidljivo postaje nevidljivo i pretvara se u čistu likovnu apstrakciju.

U znanosti je dao veliki doprinos u stvaranju nove paradigme umjetničkih područja u odgojno- obrazovnom sustavu pod nazivom Poli-art model s razrađenim modulima, koji su implementirani u pedagoško-metodičku praksu,  predstavljajući ga kao majstora slike i zvuka.

U 2014/ 15 godini pozvani je i izabrani hrvatski skladatelj čije se sedam skladbi  izvelo na državnom natjecanju zborova Hrvatske mladeži u Varaždinu. Dakle Sučić je izabrani skladatelj na natjecanju koje se održalo po 58. put u Varaždinu, i predstavio sedam novih djela. Uglazbio je tekstove hrvatskih pjesnika – od Josipa Pupačića do Gustava Krkleca, pa i svoje vlastite – i skladbe “obojiti” prepoznatljivim mediteranskim štihom da bi, donio u Varaždin dio ugođaja s mora i tako povezao i približio kulturno bogatstvo jednog i drugog kraja zemlje.

Bez obzira na bogomdani senzibilitet, rijetki su kulturnjaci, prosvjetni djelatnici koji su vlastite kreativne potencijale stavili u službu društvenog angažmana i općeg dobra, privatno podredili javnome, kako to čini kroz dugi niz godina dr. Sučić, znanstvenik, glazbeni pedagog, skladatelj i slikar. Upravo u tom segmentu čini se značajnom uloga u odmjeravanju glazbenika i pedagoga, uvjerenje s kojim je godinama kroz sustav odgoja i obrazovanja, strukovne forume i selekcijske komisije, te žiriranja podigao estetske vrijednosti i zaštitio unikatnu kreaciju kod mladih. Dakako, u segmentu gdje je to vjerojatno teže ostvarivo nego igdje.

Nije dr. Sučić izlazio na scenu po vlastita priznanja, već ih je nesebično drugima davao.

U slobodno vrijeme bavi se slikarstvom, sudjelujući na mnogim domaćim i međunarodnim kolonijama kao i na mnogim samostalnim, skupnim i humanitarnim izložbama sa zapaženim rezultatima, pozitivnim i afirmirajućim  kritikama.